Celebrele Conace din Muntenia și poveștile lor

Category:

Atracțiile excursiei: Conacul Goleștilor – Cula Racoviceanu – Vila Florica “cuibul liberalilor” – Conacul Nicolae Bălcescu – Budești și Conacul Lahovary

Durata excursiei: O zi

DATELE excursiei:
1) – 06 Aprilie 2019
2) – 18 Mai 2019
3) – 01 Iunie 2019
4) – 28 Septembrie 2019
5) – 05 Octombrie 2019 și
6) – 26 Octombrie 2019

Preț: 99 Lei

Prețul include:
· Transport cu autocar modern, clasificat internațional;
· Vizitele cuprinse în program;
· Ghid însoțitor din partea agenției pe traseu;

Prețul nu include:
· Asigurări (storno, medicală);
· Intrările la obiective și serviciile de ghizi locali;
· Alte servicii decât cele menționate în program;

Notă:
· Prețul este calculat pentru un grup minim 35 persoane.

TRASEU:
București – Golești – Mioveni – Ștefănești – Valea Bălceasca – Budești – București

PROGRAM:
Plecare din București, la ora 7.00 din Piața Victoriei către Pitești.
Vom face un prim popas la Golești pentru a vizita Muzeului Etnografic și Conacul Goleștilor – cel mai important ansamblu medieval fortificat laic din Țara Românească – ce cuprinde prima Școală Sloboda Obștească din Muntenia, prima bolniță și un conac construit în 1640, restaurat în 2016. Vom vedea prima “Școală Slobodă Obștească” în limba română înființată de cărturarul Dinicu Golescu. În apropiere există și o baie turcească amenajată tot de Dinicu Golescu, singura din țară de acest fel păstrată aproape integral.
Alături de școală vom vedea Foișorul lui Tudor Vladimirescu, unde acesta și-a petrecut ultimele zile de libertate (a fost capturat de oamenii lui Alexandru Ipsilanti chiar între zidurile conacului), foișor folosit pentru supravegherea împrejurimilor.
Conacul a fost construit în anul 1640, de Stroe Leurdeanu iar mai târziu a aparținut importantei familii a Goleștilor. Este singurul ansamblu laic fortificat de la sud de Carpați. Aici a dormit prima noapte Carol I când a ajuns în principat. În conac vom admira o cameră turcească, șeminee și sobe cu olane precum și camera doctorului Carol Davila, ce a fost căsătorit cu o nepoată a Goleștilor.
Muzeul Etnografic a fost înființat în 7 iunie 1939, de Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu, ce s-a dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expoziții de bază care reflectă atât istoria familiei, cât şi istoria culturii și civilizației tradiționale românești.
Complexul Muzeal Goleşti include Muzeul de Istorie-Etnografie și Muzeul Viticulturii și Pomiculturii. Acesta din urma a fost înființat în 1966 și cuprinde 30 de gospodării țărănești amenajate pentru a reprezenta principalele zone viticole și pomicole ale țării.
Împreună formează un sat românesc și fiecare casă cuprinde între trei și șapte construcții anexe.
Plecare din Golești către Mioveni. Vizităm Cula Racoviceanu – ce a fost construită ca turn de apărare împotriva haiducilor, hoților sau cetelor turcești care treceau Dunărea pentru jafuri. Clădirea a fost construită în anul 1806, pe trei nivele, 20 metri și a fost acoperită cu șiță. La ultimul etaj familia păstra obiectele de valoare, bani, bijuterii, arme iar când aflau că sunt în pericol, familia boierului împreună cu acesta se ascundeau în culă. În prezent, în clădire este amenajat un muzeu etnografic.
Plecare din Mioveni către Ștefănești (Ag), pentru a vedea “cuibul liberalilor” – Vila Florica locul în care s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă care a dat țării nu mai puțin de trei prim-miniștri, dintre care primii doi – Ion și Ionel Brătianu – au avut un rol covârșitor în realizarea României moderne, de numele primului legându-se Războiul Independenței, cel de-al doilea realizând – tot în urma unui război – Unirea din 1918 și reformele ce au stat la baza democrației interbelice.
Domeniul are format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc, înconjurat de podgoriile de la Ștefănești, – este opera primilor doi Brătieni, Ion și Ionel, tata și fiu, care fiind pasionați constructori, în special ultimul au transformat o cochetă casă de administrație a moșiei într-o somptuoasă reședință boierească, în care s-au luat importante decizii privind istoria noastră.
Conacul de la Florica mai este supranumit și „Mecca liberalilor”, având în vedere importanța uriașă a Brătienilor în istoria liberalilor şi mai ales a României. În interior vom admira biblioteca, sobele de teracotă, piese de mobilier, camerele folosite de Brătieni.
Biserica Sfântul Ioan Botezătorul este locul unde sunt înmormântați majoritatea membrilor familiei Brătianu.
Plecare de la Ștefănești către Valea Bălcească pentru a admira Conacul Nicolae Bălcescu.
Acesta a fost construit în stil brâncovenesc la începutul secolului al XIX-lea. Începând cu anul 1968, clădirea a găzduit Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, prezentând publicului prețioase obiecte de artă decorativă sau de mobilier dar şi importante documente privind viața și activitatea lui Nicolae Bălcescu sau a familiei sale legate de istorie și masonerie. În cele 11 încăperi ale conacului sunt organizate două expoziții, una dedicată familiei – înaintași și urmași – și alta dedicată lui Nicolae Bălcescu. Dovada legăturilor cu masoneria reprezintă și cel mai de preț tezaur din Conacul Bălceştilor – câteva sute de obiecte masonice, adunate din România și din străinătate.
Plecare din Valea Bălcească către Conacul de la Budeşti, un valoros obiectiv de patrimoniu cultural din prima jumătate a secolului al XIX-lea, amintește de puternica familie a Lahovăreştilor, dar mai ales a omului de știință George I. Lahovary. Acest conac mai este și o mărturie temporală a întâlnirii a două familii boiereşti (una pământeană și alta grecească) care își vor împleti destinul pentru modernizarea României.
Seara, sosire în București la aprox. ora 22:00.

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Celebrele Conace din Muntenia și poveștile lor”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Price:lei 99.00

Rezerva o excursie

 Numar de bilete  × lei 99.00
Total = lei 99.00

Or